MODSEA- Mobil Deprem Simülasyon Eğitim Aracı

MODSEA-Mobil Deprem Simülasyon Eğitim Aracı ile Görsel ve Uygulamalı Eğitimler

Mobil Deprem Simülasyon Eğitim Aracı ile bilinçlendirme etkinlikleri kapsamında, bilgi eksikliği, belirsizlikler ve çaresizlik hissi ile beslenen korku dolu yaklaşımları, hazırlıklı olma ve güvende hissetme duygularına dönüştürmektir. Diğer taraftan, ulusal çapta depremden korunma kültürü bilincini kazandırmak, sürdürülebilir bir altyapı oluşturmak ve toplumsal duyarlılık, sahiplenmeyi, gönüllülük kavramının anlaşılmasını ve bireysel bilinçlenmeyi sağlamayı hedeflemektedir.

Amacı, ev, işyeri ve sınıf gibi mekanlarda, depremin eşya ve insanlar üzerindeki etkilerini göstermek, depremin etkilerini en aza indirmek için yapılması gerekenler hakkında görsel ve uygulamalı eğitimlerle toplumda depremden korunma kültürünün oluşturulmasına, öğrencilerin eğitimine katkı sağlamaktır. Diğer taraftan, deprem sırasında yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda bilgilenerek depremi en az kayıpla ve en az panikle atlatmanın uygulama tatbikatları yapılmaktadır.

Görsel ve uygulamalı eğitimlerin öğrenmedeki ve davranış değişikliğine olan etkinliği dikkate alınarak, Deprem Simülasyon odasında yer alan mobilyalar ve aksesuarlar, (YOTA) Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması konusunda toplumda bilinç yaratılması amaçlı uygun malzeme ve tekniklerle sabitlenmiştir. Böylece, sarsıntı sırasında oluşacak tehlikelerin eğitim ve önceden alınabilen önlemlerle –küçük adımlarla- önlenebileceği olgusunun verilmesi amaçlanmaktadır.

Mobil Deprem Simülasyon Eğitim Aracının Tanımı: Mobil Treyler üstüne yerleştirilen Deprem Simülasyon Sistemi, sarsıcı platform üzerinde yer alan 12 m2 odadan ve, ayrı bir yerde (platform dışında) bulunan kontrol ünitesinden meydana gelmektedir.

Gerçek deprem esnasında elde edilen veriler, simülatör kütlesine oranlanarak odanın deprem esnasındaki hareketleri simüle edilmiştir. Odada bulunan ziyaretçiler, farklı zemin tiplerinde ve büyüklükteki deprem etkisini hissetmenin yanı sıra, odada deprem sırasında oluşan uğultu, fay kırığı vs. sesleri duyulabilmektedir. Operatör tarafından kontrol ünitesi ara yüzüne "deprem büyüklüğü" ve "süresi" bilgileri girilerek istenilen büyüklükte deprem verilebilecek şekilde bir sistem çalışması yapılmıştır.

Sarsıntı odası mobilyalı ve aksesuarlı, gerçek hayata uygun döşenmiş oturma odası ve mutfak olarak tasarlanmıştır. Uzun olan ön yüzü, yarı açık ve içi gözlenebilir konumdadır.

MOBİL DEPREM SİMÜLASYON EĞİTİM ARACI ile ETKİNLİK PROGRAMI

1. AMACIMIZ

Türkiye Deprem Vakfı bilgi ve deneyimini paylaşmak, depremden korunma kültürünün ve bilincinin oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla "Depreme Duyarlı Olmak" projesi kapsamında sponsor katkıları ile ülkemizde gerçekleştirilen model bir çalışma olan görsel ve uygulama odaklı Mobil Deprem Simülasyon Eğitim Aracı içinde 6mx2m ölçülerinde yer alan oturma odası ve mutfaktan oluşan simülasyon odasında gerçek deprem anı (farklı büyüklüklerde) uygulaması, eşyaların sabitlenmesi örnekleri ve etkileşimli eğitimlerle kendimizi ve çevremizdekileri gelecek bir afete hazırlamak için;

• Afet bilincini yükseltmek, pek çok küçük adım atarak alınan önlemlerle afet riskinin azaltılabileceği bilgisini yaygınlaştırmak, kendimize ve çevremizdekilere afetten sonra yardım edebilmek için hazırlıklı olmak ve toplumda depremde korunma kültürünün oluşturulmasına katkıda bulunmaktır.

2. EĞİTİMİ ALMAK İSTEYEN KURUMUN SORUMLULUKLARI

2.1 ÖN HAZIRLIK

• Türkiye Deprem Vakfı-TDV proje ofisinden boş formatta gönderilen etkinlik talep formunu etkinlik tarihinden önce gerekli bilgileri doldurulmuş olarak TDV 'ye iletilir.
•Etkinlik ücreti, iki (2) gün ve üzerinde olanlar için bir (1) ay, 2 günden az olanlar için iki (2) hafta öncesinde bildirilen ilgili hesaba yatırılır ve banka dekontu TDV'ye fax ile iletildikten sonra fatura ilgili kuruma gönderilir.
• Şehir dışı veya uzak mesafeli eğitimlerde, şoför ve eğitmenlerin yemek, ulaşım ve konaklama masrafları eğitimi alan kurum tarafından karşılanır.

2.2 EĞİTİM YERİ VE MALZEMELERİN HAZIRLANMASI

Uygulama öncesi için – İsteğe bağlı olarak

• Uygulama öncesi Temel Bilinçlendirme SEMİNERİ – Süre: 45 dakika veya 1.5 saat olarak iki ayrı formatta hazırlanmıştır. Hedef gruba göre tercih edilir.

• Seminer için kapalı uygun bir salon ayarlanması,

• Data Projektör, bilgisayara bağlı bir ses düzeni hazırlanması, (bilgisayara girişi yapılmış iki PC hoparlörü yeterli olacaktır)

Uygulama öncesi ARAÇ için:

• ARAÇ'ın yer alacağı 15 mt uzunluğunda önü açık bir alan tahsis edilir,

• Trifaze (3 Faz 1 Nötr 380 Volt, 32 Amper) Elektrik bağlantısı sağlanır.

• Uzatma kablomuz mevcuttur - Yaklaşık 100 m.

3. BİLGİ NOTU:

ARAÇ' ta her uygulama süresi: ortalama 5dk. Kişi sayısı: 5 kişi olarak planlanmıştır.

• Etkinlik sonunda katılımcılara bilgilendirme broşürü verilir, herhangi bir katılımcı belgesi verilmez.

• Gün içinde uygulamaya katılımcı sayısı 500+ 50 kişi ile sınırlıdır. (10:00-16:00 arası)

• Etkinlik iki eğitmen (duruma göre 1 eğitmen) bir asistan ile verilir.

• Öğle yemeği eğitimi alan kurum tarafından karşılanır.

• Katılımcı hedef kitle: 5 yaş üzeri tüm yaş gruplarını kapsar.

• Toplam etkinlik bedeli bir (1) gün için 4000TL+KDV+ şehir dışı için mazot gideri.

MODSEA Başvurular için tıklayınız.