Depremde Hayatta Kalmanın Altın Kuralları

Deprem sırasında hayatta kalmak çok basit bazı kuralların bilinmesi ve uygulanması ile mümkündür. Bu kurallar aşağıda özetlenerek başlıklar halinde verilmiştir.

1. Deprem Öncesinde Ne Yapmalı

• Öncelikle yaşadığınız yerleşim biriminin deprem tehlikesi hakkında doğru bilgileri ilgililerden öğrenin.
  • Aile bireyleri arasında olağanüstü bir durumda nasıl davranacağınızı konuşun, bir EV DEPREM PLAN’ı yapın ve;
  • Her odada üzerinize bir şeyin düşmeyeceği sağlam bir masa altı veya bir iç duvar yanı gibi güvenli bir yer seçin.
  • Yere yatma, başını koruma ve bir şeye tutunmayı öğrenin. Sağlam bir masa,sıra altına girin,  eğer yoksa pencerelerden ve üzerinize düşebilecek bir kitaplık yada yüksek bir mobilyadan uzak bir iç duvarın yanında yeren oturun.Çocuklarınıza da yere yatma, başını koruma, ve bir şeye tutunmayı öğretin.
  • Evinizin elektrik, gaz, su şebekelerini kapatabilmek için ana şalter ve vanaların yerlerini nasıl kapatılacağını öğrenin.
  • Kitaplık, yüksek mobilya gibi kolay devrilebilir eşyalar ile ağır eşyaları duvarlara veya döşemeye sıkıca bağlayın.
  • Yatak odalarınızda, üstünüze kolayca devrilip yaralanmanıza neden olabilecek tablo, gardrop   gibi eşyaları sabitleştirin ve üzerinize devrilmeyecek şekilde yerleştirin.
  • Su ısıtıcılarını duvarlardaki ankrajlara bağlayın(Kazan, sağlam bir zincir veya benzeri yanıcı olmayan bir malzemeyle duvara bağlanır, ayaklar döşemeye sabitlenir. Gazlı ısıtıcılarda yakıt girişi esnek olmalıdır.
  • Mutfak dolapları gibi kırılabilecek eşyalarınızı koyduğunuz dolaplarınıza sağlam kilitler takın.
  • Düzenlenen ilk yardım kurslarından ilk yardımı öğrenin.
  • Olağanüstü bir durumda hemen kullanabileceğiniz el feneri, rado ve yedek pilleri, ilk yardım çantası ve gerekli ilaçlarınızı, iş eldivenini önceden bir çantaya koyup, kolayca bir yerde bulundurun. (Acil Durum Çantası)
  • Ailenin bağlantı kuracağı şehir dışından birilerini belirleyin.

2. Deprem Sırasında Ne Yapmalı

a) Bina İçinde İseniz:

Deprem sırasında sakin olup, paniğe kapılmayın, cesaretinizi topkayın ve konuşmayın.Depremler genellikle hafif bir sarsıntı, gürültü ile başlar ve birkaç saniye sonra daha  yıkıcı sarsıntılar gelir. Bu birkaç saniye deprem sırasında ne yapacağınızı belirleyen EV DEPREM PLANI’nın uygulanmasıyla hayatınızı kurtarır.
  • Büyük bir depremde ayakta durmanız, koşmanız mümkün değildir. Çökün (secde pozisyonu)  veya döşemeye yatın. Sağlam bir masa, sıra, mobilya veya kapı kasasının altına girin ve başınızı koruyun. Masaya tutunun onunla birlikte hareket etmeye hazır olun. Pozisyonunuzu sallantı duruncaya kadar ya da hareket etmek güvenli oluncaya kadar değiştirmeyin. Pencelerelerden, şöminelerden, sobalardan, ağır mobilya veya kolayca devrilebilecek eşyalardan uzak durun. Bina içinde kalın. Dışarı çıkarsanız düşen cam kırıkları yada bina molozlarubdan yararlanabilirsiniz.
  • Tiyatro, okul, sinema, büro gibi kalabalık yerlerde iseniz, kesinlikle merdivenlere, asansörlere koşmayın.Unutmayın ki bu yerler hasar görmese dahi, aynı anda yüzlerce kişinin panik içerisinde koşarak çıkış yerlerinden binayı terk etmeleri mümkün değildir. Kendinizi koltuk, sıra gibi yerlerde korumaya alın, sakin olun ve başkalarınıda aynı şekilde davranmaya davet edin.

b) Bina Dışında İseniz:

• Binalardan dökülecek yıkıntılar ve camlardan, elektrik direk ve tellerden uzakta güvenli bir yerde depremin durmasını bekleyin.

c) Araç Kullanıyorsanız:

• Bulunduğunuz yer eğer güvenli ise durun ve araç içinde kalın.Normal trafikten olabildiğince uzaklaşın.Köprüler, üst geçitler, tünellerden uzak durun. Eğer mümkünse ağaçlar, direkler ve enerji nakil hatlarından uzakta kalın.

3. Depremden Sonra Ne Yapılmalı

• Büyük bir depremden sonra artçı depremler mutlaka devam edecektir.Bu depremlere karşı hazırlıklı olun.Özellikle ilk üç gün içerisinde, yetkililer izin vermedikçe, sağlam evlerinize dahi girmeyin.Bazı artçı sarsıntılar zayıflamış yapılarda yeni hasar yapacak kadar büyük olabilir.
  • Deprem durduğunda elektrik,gaz, su vanalarını ve yanan ocakları hemen kapatın.Kendinize güvenli bir çıkış yolu arayarak binayı terk edin.
  • Olası gaz sızıntıları nedeniyle, deprem sırasında olduğu gibi, deprem sonrasında da kesinlikle kibrit, çakmak mum yakmayın.Parlamalara ve yangınlara yol açabilirsiniz.El feneriniz aydınlanma ihtiyacınızı karşılayacaktır.
  • Aile bireylerinizi bir arada tutun ve açık bir yerde bekleyin.Varsa yaralılara ilk yardım yapın.Ciddi şekilde yaralanmış kişileri telaş ve panik hareket ettirmeyin.Güvenli bir yerde yetkililerin gelmesini bekleyin.
  • Evinizi veya binanızı terk ederken kıymetli eşyalarınızı, kalın giyecek, ve battaniye gibi eşyaları yanınıza alın, kalın ayakkabılarınızı giyin, biraz yiyecek ve içme suyu temin edin.
  • Yerlere devrilmiş elektrik tellerinden kesinlikle uzak durun ve bunlara temas eden cisimlere dokunmayın.
  • Aracınıza binip, şehirden uzaklaşmaya çalışmayın.Yollar kapalı olabilir ve kurtarma – itfaiye – yardım ekiplerinin gelmesini engellersiniz.
  • Çok acı durumlar dışında yakınlarınıza haber vermek ya da almak amacıyla telefonunuzu kullanmayın.Zira aşırı yoğunluk nedeniyle telefon şebekesi bloke olur ve acil durumlar için dahi kullanılamaz hale gelir.
  • Fısıltı ve dedikodulara inanmayın, öğrenmek istediklerinizi yetkililerden sorun.
  • Yetkililere ve kurtarma ekiplerine yardımcı olun.Enkaz ve yıkıntılar arasında, cadde ve sokaklarda gelişigüzel dolaşmayın. İhtiyaçlarınızdan fazla yardım malzemesini kesinlikle almayın.Unutmayın ki fazladan alınan her yardım malzemesi bir hemşerinizin acil ihtiyacının karşılanmamasına neden olacaktır.Yardımlaşma ve paylaşma olağanüstü durumlarda en yüce insani değerdir.